Hoďte flákotu na gril…ale na jaký?

Příprava masa na ohni je stará skoro jako lidstvo samo. Ale na rozdíl od jeskynních lidí máme v dnešní době nepřeberné množství grilů, které nám přípravu masa usnadňují a zpříjemňují nám tak chvilky strávené s rodinou a přáteli u dobrého jídla.
grilované maso
Plynové grily
Patří mezi nejoblíbenější grily a to z důvodu velmi snadné obsluhy. Pro zahájení grilování stačí pouze zmáčknout knoflík a můžete nakládat maso. Odpadá tak starost s chystáním grilu před samotným grilováním. Kvalitu grilovaného pokrmu zajistí taky regulování úrovně plamene a poklop, který se postará o to, aby maso bylo krásně šťavnaté. Neobtěžuje vás ani nežádoucí kouř. Nevýhodu plynových grilů může být jejich objemnost, a proto nejsou moc vhodné pro malé prostory.
Grily na dřevěné uhlí
S grily na dřevěné uhlí se pojí nezapomenutelná atmosféra zvuku praskajícího dřeva, vůně dřeva a líně se táhnoucí mléčný kouř. Při přípravě pokrmů je potřeba určitá obezřetnost, neboť teplotu grilu lze regulovat s obtížemi.
Peletové grily
Na vzestup se v poslední době dostávají peletové grily, které se vyznačují snadnou obsluhou. Na grilu nastavíte požadovanou teplotu, která se díky termostatu sama udržuje na požadované hodnotě. Je však potřeba počítat s delší dobou pro nahřátí grilu než třeba u plynových grilů. Dřevěné pelety jsou přírodní a efektivní a při jejich spalování z nich zbyde jen velmi malé množství popela. Při grilování je zároveň produkovaný aromatický kouř, který dodá grilování tu pravou atmostéru a masu lahodnou chuť.
hořící oheň na grilu
Elektrické grily
Mezi hlavní výhodu elektrických grilů patří jejich všestrannost, neboť je možné je použít na zahradě, na balkoně a dokonce i v interiéru. Potřebujete pouze elektrikou zásuvku a můžete začít připravovat hostinu. Grily se vyznačují svou snadnou manipulací a bezproblémovým skladováním.
Keramické grily
Revoluci v grilování přináší keramické grily, které umožňují grilování, pečení a uzení v jednom. Grily umožňují přípravu snadných, rychlých a zdravých pokrmů nejenom z masa. Nevýhodu keramických grilů je jejich vyšší cena oproti ostatním grilům.